Not our country

Posted: November 13, 2015 in Canadá II

This slideshow requires JavaScript.

Avui un dels diversos personatges que regenten el motel on vivim s’ha presentat a la porta de “casa”. Toc-toc! Gairebé abans d’obrir ja el teníem assegut a la taula. Havia begut i ens advertia que si explicant-nos el que li havia passat plorava, no ens espantéssim. En resum, havia vist una adolescent que s’assemblava tant a la seva filla! La que la seva exdona es va emportar fa un any i mig i a la que no havia tornat a veure. Ara volia anar a la ciutat on viu aquesta senyora i etzibar-li un tret i endur-se la filla. I ens demanava consell. Així. Pim pam.

Fa poc comentàvem entre nosaltres com de dràstica és aquesta societat. O ets dins el sistema, o bé completament fora. I no ha de ser fàcil de digerir.

Aquí es viu per treballar, i es treballa per consumir. Parlem d’una de les societats capitalistes per excel·lència on, en conseqüència, hi impera l’individualisme.

Una de les coses que més ens va impactar la primera vegada que vam posar els peus al país va ser precisament no saber on posar-los. M’explico. Ens disposàvem a fer una passejadeta de descobriment, un primer contacte amb la ciutat, recordo. Vam caure en l’ingenuïtat de pensar que els carrers eren com a casa nostra. Anar a fer un vol és la cosa més normal del món, oi? Doncs, resulta que no, que al món hi ha molts móns diferents i al canadenc, no s’hi camina. Tot són cases o centres comercials, i no hi ha places, ni zones peatonals, no hi ha llocs de reunió social. Tot és privat. Per tant, caminar no té cap sentit, no arribes enlloc.

Per això tothom va en cotxe, i no un cotxe qualsevol, sinó un cotxàs. Tot té un cantó positiu: la cultura automobilística canadenca és tant àmplia que comprar qualsevol vehicle de segona mà queda regalat. Així, els cotxes antics i les furgonetes a lo hippies esdevenen un article de capritx efímer que pots renovar a cada temporada. Els vehicles recreacionals són autèntics autobusos, i no hi ha família que no en tingui com a mínim un.

Això ens condueix als càmpings i al ventall de parcs regionals, provincials i nacionals, que ofereixen una de les millors possibilitats d’oci del país. A l’estar tant ben equipats un pot escollir des de l’opció més dominguera de seure davant la barbacoa i no fer res, a pescar, banyar-se als llacs, o endinsar-se en la frondositat de la natura. Quin espectacle! L’abundància de vida salvatge i la majestuositat dels seus paisatges converteixen els preparadíssims senders en una de les experiències de trekking més recomanables de la nostra humil trajectòria.

O això, o passes el cap de setmana comprant al mall (centre comercial) o t’emborratxes fins a morir. Les activitats culturals escassegen i són de ben baixa qualitat. Nosaltres ho vam intentar de veritat, vam assistir a festivals i altres varietats i ens van passar coses tant estranyes com el que tot seguit us expliquem:

  1. Anem al festival de música més important de la zona. La música en aquesta ocasió és de qualitat, però resulta que quan arribem a l’escenari principal, està PROHIBIT BALLAR!!!!! Una esplanada de terreny enorme, on tothom jau a terra sobre unes estores que delimiten la zona infranquejable de cadascú i s’infla a menjar coses de l’estil crispetes de colors o patates fregides o qualsevol porqueria que ajudi a moure’s encara menys. I a l’escenari, un animat grup de música cubana. Quin greu ens sabia, pobres! Això sí, al costadet dret de l’esplanada, darrera la tanca, hi ha una zona apta per a inspirats ballarins, on no es veu l’escenari i on, evidentment, no hi ha absolutament ningú. El festival és a l’aire lliure, però també està prohibit fumar i si vols beure alcohol has de fer-ho en una zona especial. Mare meva… que visquin els nostres festivals!!! En definitiva, una experiència que ens va deixar traumatitzats de per vida i que no podem deixar d’explicar.
  2. A Edmonton trobem un lloc “alternatiu”, the Artery, a l’estil centre social okupat, en una zona de la ciutat una mica marginal, on fan activitats artístiques diverses, però…. atenció! Resulta que dins hi ha caixers automàtics!!! Encara ara seguim sense entendre res… Però és el que té viatjar: constantment se’t desmonten els esquemes.

 

En realitat, la poca cultura o coneixement, i el grau d’ignorància en determinades qüestions ens ha deixat amb un pam de nas més d’una vegada. Es podria dir que, amb excepcions, és clar, la majoria no coneixen res més enllà del seu propi país, Estats Units, i Mèxic, perquè és on solen anar de viatge. Així, en primer lloc no es poden creure què hi fa algú de fora allà on són ells (sense exagerar, ens van fer fotos més d’una vegada), llavors si som diferents és que devem ser (obviously) de Quebec, o bé que si som d’Espanya (awesome!) és que mengem picant, doncs parlem el mateix idioma que a Mèxic, o bé ens diuen que sí Barcelona està a Argentina… la qüestió és que els semblem la mar d’exòtics. No cal dir que vist el panorama ni se’ns acudeix intentar explicar-los les relacions de Catalunya i el País Basc amb Espanya.

A l’estiu hi va haver un incendi a molts quilòmetres d’on som, tant important que el fum va arribar a la granja i va deixar el cel cobert durant 2 o 3 dies. Quan vaig preguntar si sabien on havia estat l’incendi em van dir: – Up north (al nord). I jo vaig insistir: – Però saps ben bé on? I a resposta va ser – On the trees (als arbres) On the treeeeeeeesss!!!

Mai més ben dit, “apaga y vámonos”.

 

Capítol a part mereix la qüestió culinària.

Per començar el concepte mercat com el coneixem nosaltres, exceptuant Vancouver, no existeix. Si que hi ha mercats al carrer a l’estiu, o mercats de grangers els caps de setmana, però són esdeveniments més aviat esporàdics i no hi pots trobar de tot.

On si que hi ha de tot és al supermercat, que és on es fan la grandíssima majoria de les compres. Hi abunden però els paquets de productes familiars,  l’excés de sucre per totes bandes, menjars precuinats, salses, congelats… els productes làctics i els seus derivats són caríssims, l’arròs també… Els restaurants són una decepció darrere una altra, fora del que és una hamburguesa (que tampoc és que sigui massa res de l’altre món) demanar qualsevol altre plat és llençar els diners.

Hi ha una cosa positiva. El pes de l’obesitat (deguda a la mala alimentació) ha fet que sorgís una tendència alimentària totalment oposada, la ja famosíssima alimentació biològica i/o orgànica. Això fa que, tot i que els preus són elevadíssims (ex: pollastre de granja sencer = 30 dòlars) hi hagi una bona quantitat de recursos per a aquelles persones que volen (i poden) menjar una mica millor.

En general de producte n’hi ha, però jo sempre explico que no saben massa què fer-ne. Heus aquí un clar exemple: una vegada la jefa de la granja d’Alberta (que tenia carn etiquetada com a orgànica) ens va preguntar que si sabíem cuinar una costella de porc – Què vol dir que si sabem cuinar una costella de porc? – ens vam mirar estranyats … – Evidentment que sí! LLavors, quan un va al receptari de la seva pàgina web ho entén tot. http://www.meadowcreekfarms.ca/Pork_Chops.html Per res del món deixeu de delectar-vos amb l’opció A) Mushroom Sauce!

Consti sempre que fer generalitzacions i normes a gran escala no seria just ni correcte, i que quan ens referim a Canadà, parlem sempre exclusivament del que ha estat la nostra experiència. Sabem que el que hi ha aquí no té res a veure amb el que un pot viure a l’est del país, que Quebec és ben diferent, i que (això ho hem constatat) a grans ciutats com Toronto, Calgary o Vancouver l’estil de vida és molt més obert, variat i cosmopolita. Tot i així, tenim clar que, deixant de banda la combinació vida de furgoneta més parcs naturals i vida salvatge que l’hem gaudit com ningú, Canadà no està fet per nosaltres. Aquests últims mesos al país han estat durs, doncs la nostra vida s’ha limitat a treballar una barbaritat d’hores, buscar la il.lusió  en els gatets que apareixien a la granja o els animals que trobàvem de camí a ella (cérvols, ants, mussols…), cuinar com mai (per a poder menjar millor ens feiem el formatge, els pastissos i fins i tot el pà), fumar per oblidar i molt de tant en tant fer una escapadeta a 6 hores de distància per arribar a casa dels únics amics que teníem…

I bé, recapitulant i tornant a la qüestió de la “inadaptació” social, ens sentim amb el deure moral de parlar de la part més fosca de la història d’aquest país. Els anomenats first nations són els indígenes de Canadà. Aquí, sempre que algú ens n’ha parlat ha estat en to despectiu i dins el tòpic de “Són tots alcohòlics. El govern no els fa pagar impostos i els dóna ajudes per a que s’integrin a la societat i portin els nens a l’escola, i en lloc d’això es gasten els diners bevent…” Doncs bé, tot plegat radica en les seqüeles d’un *genocidi racial i cultural que es va produir a les escoles residencials, que es trobaven sota el control de l’Església, fins fa ni més ni menys que 17 anys, quan es va tancar l’última aquí on ens trobem ara, la província de Saskatchewan.

 

*Us deixem com sempre, per a qui en vulgui saber més, uns quants links a articles que parlen sobre la qüestió, i sobretot, per a qui entengui l’anglès, la gran pel.lícula documental We were children (podeu veure el trailer en aquest enllaç https://www.youtube.com/watch?v=9daBqAddI_s) (la pel.lícula al complet està disponible a Netflix)

 

http://www.unitedexplanations.org/2015/07/29/canada-la-escolarizacion-forzosa-de-los-indigenas-fue-un-genocidio-cultural/#

http://www.herenciacristiana.com/escuelas.html

http://es.metapedia.org/wiki/Holocausto_canadiense

http://www.eldiario.es/politica/Canada-divulgara-genocidio-cultural-indigenas_0_394410566.HTML

______________________________________

 

Hoy uno de los variopintos personajes que regentan el motel donde vivimos se ha presentado en la puerta de “casa”. Toc-toc! Casi antes de abrir ya lo teníamos sentado en la mesa. Había bebido y nos advertía que si contándonos lo que le había pasado lloraba, no nos asustáramos. En resumen, había visto una adolescente que se parecía tanto a su hija! La que su ex mujer se llevó hace año y medio y a la que no había vuelto a ver. Quería ir a la ciudad donde ahora vive esta señora y soltarle un disparo y llevarse a la hija. Y nos pedía consejo. Así. Tal cual.

Hace poco comentábamos entre nosotros como de drástica es esta sociedad. O estás dentro del sistema, o completamente fuera. Y no debe ser nada fácil …

Aquí se vive para trabajar, y se trabaja para consumir. Hablamos de una de las sociedades capitalistas por excelencia donde, en consecuencia, impera el individualismo.

Una de las cosas que más nos impactó la primera vez que pusimos los pies en el país fue precisamente no saber dónde ponerlos. Me explico. Nos disponíamos a hacer un paseo de descubrimiento, un primer contacto con la ciudad, recuerdo. Caímos en la ingenuidad de pensar que las calles eran como en casa. Ir a dar una vuelta es lo más normal del mundo, ¿verdad? Pues resulta que no, que en el mundo hay muchos mundos diferentes y en el canadiense, no se camina. Todo son casas o centros comerciales, y no hay plazas, ni zonas peatonales, no hay lugares de reunión social. Todo es privado. Por lo tanto, andar no tiene ningún sentido, no llegas a ninguna parte.

Ésta es la razón por la que todo el mundo va en coche, y no un coche cualquiera, sino un cochazo. Todo tiene un lado positivo: la cultura automovilística canadiense es tan amplia que comprar cualquier vehículo de segunda mano queda regalado. Así, los coches antiguos y las furgonetas a lo hippie se convierten en un artículo de capricho efímero que puedes renovar a cada temporada. Los vehículos recreacionales son auténticos autobuses, y no hay familia que no tenga al menos uno.

Esto nos conduce a los campings y el abanico de parques regionales, provinciales y nacionales, que ofrecen una de las mejores posibilidades de ocio del país. Al estar tan bien equipados uno puede elegir desde la opción más dominguera de sentarse ante la barbacoa y no hacer nada, a pescar, bañarse en los lagos, o adentrarse en la frondosidad de la naturaleza. ¡Qué espectáculo! La abundancia de vida salvaje y la majestuosidad de sus paisajes convierten los preparadísimos senderos en una de las experiencias de trekking más recomendables de nuestra humilde trayectoria.

O eso, o pasas el fin de semana comprando en el mall (centro comercial) o te emborrachas hasta morir. Las actividades culturales escasean y son de muy baja calidad. Nosotros lo intentamos de verdad, asistimos a festivales y otras variedades y nos pasaron cosas tan extrañas como lo que a continuación os contamos:

  1.  Vamos al festival de música más importante de la zona. La música en esta ocasión es de calidad, pero resulta que cuando llegamos al escenario principal, está PROHIBIDO BAILAR !!!!! Una explanada de terreno enorme, donde todo el mundo yace en el suelo sobre unas esterillas que delimitan la zona infranqueable de cada uno y se hincha a comer cosas del estilo palomitas de colores o patatas fritas o cualquier porquería que ayude a moverse aún menos. Y en el escenario, un animado grupo de música cubana. ¡Qué pena nos daba! Eso sí, al ladito derecho de la explanada, detrás de la valla, hay una zona apta para inspirados bailarines, donde no se ve el escenario y donde, evidentemente, no hay absolutamente nadie. El festival es al aire libre, pero también está prohibido fumar y si quieres beber alcohol debes hacerlo en una zona especial. Madre mía… ¡que vivan nuestros festivales !!! En definitiva, una experiencia que nos dejó traumatizados de por vida y que no podemos dejar de contar.
  2. En Edmonton encontramos un lugar “alternativo”, the Artery, al estilo centro social okupado, en una zona de la ciudad un poco marginal, donde se llevan a cabo actividades artísticas diversas, pero… !Atención! ¡Resulta que dentro hay cajeros automáticos!!! Aún ahora seguimos sin entender nada… Es lo que tiene viajar: constantemente se te desmoronan los esquemas.

 

En realidad, la poca cultura o conocimiento, y el grado de ignorancia en determinadas cuestiones nos ha dejado boquiabiertos en más de una ocasión. Se podría decir que, con excepciones, claro, la mayoría no conocen nada más allá de su propio país, Estados Unidos, y México, porque es donde suelen ir de viaje. Así, en primer lugar no se pueden creer qué hace alguien de fuera allí donde ellos (sin exagerar, nos hicieron fotos más de una vez), luego si somos diferentes es que debemos ser (obviously) de Quebec, o bien que si somos de España (awesome!) es que comemos picante, pues hablamos el mismo idioma que en México, o que si Barcelona está en Argentina… la cuestión es que les parecemos la mar de exóticos. Ni cabe decir que visto el panorama ni se nos ocurre intentar explicarles las relaciones de Cataluña y el País Vasco con España.

En verano hubo un incendio a muchos kilómetros de donde estamos, tan importante que el humo llegó a la granja y dejó el cielo cubierto durante 2 o 3 días. Cuando pregunté si sabían dónde había sido el incendio me dijeron: – Up north (en el norte). Y yo insistí: – ¿Pero,sabes exactamente dónde? Y la respuesta fue – On the trees (en los árboles) On the treeeeeeeesss !!!

Nunca mejor dicho, “apaga y vámonos”.

 

Capítulo aparte merece la cuestión culinaria.

Para empezar el concepto mercado como lo conocemos nosotros, exceptuando Vancouver, no existe. Sí hay mercados en la calle en verano, o mercados de granjeros los fines de semana, pero son eventos más bien esporádicos y no puedes encontrar de todo.

Donde hay de todo es en el supermercado, que es donde se hacen la grandísima mayoría de las compras. Abundan los paquetes de productos familiares, el exceso de azúcar por todas partes, comidas precocinadas, salsas, congelados … los productos lácteos y sus derivados son carísimos, el arroz también … Los restaurantes son una decepción tras otra, fuera de lo que es una hamburguesa (que tampoco es que sea nada del otro mundo) pedir cualquier otro plato es igual a tirar el dinero.

Hay algo positivo. El peso de la obesidad (debida a la mala alimentación) ha hecho que surgiera una tendencia alimentaria totalmente opuesta, la ya famosísima alimentación biológica y / o orgánica. Esto hace que, aunque los precios son elevadísimos (ej: pollo de granja entero = 30 dólares) haya una buena cantidad de recursos para aquellas personas que quieren (y pueden) comer un poco mejor.

En general hay producto, pero yo siempre cuento que no saben qué hacer con él. He aquí un claro ejemplo: una vez la jefa de la granja de Alberta (que tenía carne etiquetada como orgánica) nos preguntó que si sabíamos cocinar una chuleta de cerdo – ¿Qué quiere decir que si sabemos cocinar una chuleta de cerdo? – Nos miramos extrañados… – ¡Evidentemente que sí! Cuando uno va al recetario de su página web lo entiende todo. http://www.meadowcreekfarms.ca/Pork_Chops.html Por nada del mundo dejéis de deleitaros con la opción A) Mushroom Sauce!

 

Conste siempre que hacer generalizaciones y normas a gran escala no sería justo ni correcto, y que cuando nos referimos a Canadá, hablamos siempre exclusivamente de lo que ha sido nuestra experiencia. Sabemos que lo que hay aquí no tiene nada que ver con lo que uno puede vivir en el este del país, que Quebec es muy diferente, y que (esto lo hemos constatado) en grandes ciudades como Toronto, Calgary o Vancouver el estilo de vida es mucho más abierto, variado y cosmopolita. Sin embargo, tenemos claro que, dejando de lado la combinación vida de furgoneta más parques naturales y vida salvaje, que lo hemos disfrutado como nadie, Canadá no está hecho para nosotros. Estos últimos meses en el país han sido duros, pues nuestra vida se ha limitado a trabajar una barbaridad de horas, hallar un poco de ilusión en los gatitos que aparecían en la granja o los animales que encontrábamos de camino a ella (ciervos, alces, búhos …), cocinar como nunca (para poder comer mejor nos hacíamos el queso, los pasteles e incluso el pan), fumar para olvidar y muy de vez en cuando hacer una escapadita a 6 horas de distancia para llegar a casa de los únicos amigos que hicimos …

 

Y bien, recapitulando y volviendo a la cuestión de la “inadaptación” social, nos sentimos con el deber moral de hablar de la parte más oscura de la historia de este país. Los llamados first nations son los indígenas de Canadá. Aquí, siempre que alguien nos ha hablado de ellos ha sido en tono despectivo y dentro del tópico de “Son todos unos alcohólicos. El gobierno no les hace pagar impuestos y les da ayudas para que se integren en la sociedad y lleven a los niños a la escuela, y en lugar de eso se gastan el dinero bebiendo…” Pues bien, todo ello radica en las secuelas de un * genocidio racial y cultural que se produjo en las escuelas residenciales, que se encontraban bajo el control de la Iglesia,  hace hasta nada menos que 17 años, cuando se cerró la última aquí donde nos encontramos ahora, la provincia de Saskatchewan.

 

* Os dejamos como siempre, para quien quiera saber más, unos cuantos links a artículos que hablan sobre la cuestión, y sobre todo, para quien entienda el inglés, la gran película documental We were children  (podeis ver el trailer en este enlace https://www.youtube.com/watch?v=9daBqAddI_s ) (la película al completo está disponible en Netflix)

 

http://www.unitedexplanations.org/2015/07/29/canada-la-escolarizacion-forzosa-de-los-indigenas-fue-un-genocidio-cultural/#

http://www.herenciacristiana.com/escuelas.html

http://es.metapedia.org/wiki/Holocausto_canadiense

http://www.eldiario.es/politica/Canada-divulgara-genocidio-cultural-indigenas_0_394410566.HTML

 

 

 

 

 

Advertisements

Deja un comentario

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s