!Esto es la leche!

Posted: July 30, 2015 in Canadá II

This slideshow requires JavaScript.

Una vaca produeix uns 50 quilos d’excrements al dia. Si multipliquem aquests número per aproximadament 400 vaques, obtenim un total de 20.000 quilos. Doncs això, 20.000 quilos de caca de vaca vindrien a ser el nostre entorn laboral diari, allò que ens dóna la benvinguda cada matí.

Ubiquem-nos. Som a Saskatchewan, una província on ningú vol viure perquè, diuen, no hi ha RES. De fet el paisatge és completament pla, les carreteres són rectes i avorrides i miris on miris no veus res més que camps i camps i més camps, en la seva gran majoria de canola, una planta gens exempta de controvèrsia per les modificacions genètiques a les que ha estat sotmesa. Tornem a ser in the middle of nowhere, la diferència entre Alberta i on ens trobem ara és que aquí qualsevol cosa que pogués ser mínimament interessant ens queda encara mooooolt més lluny. Outlook, el poble on dormim, tampoc té gràcia, són quatre carrers amb tot de cases d’aquestes tant canadenques com de llautó i, això sí que sí, tres benzineres i quatre bancs, que no faltin! Però no passa res, estem convençuts que vam venir fins aquí per a treballar i, aquesta vegada sí, ens toca fer un sacrifici. De fet, tampoc estem taaaaant malament: ens paguen l’allotjament en un motel que és ple de personatges però que té tot el que ens cal, ens proporcionen un cotxe per anar a treballar i, tot i que la feina és físicament dura, ara que el cos ja se’ns hi ha acostumat, podem dir que el sou a final de més ens deixa més que satisfets.

Treballem en una granja molt vella, on tot és de fusta i s’aguanta pels pèls, situada just darrere de la casa dels propietaris, una família de menonites. A Canadà es veuen amb molta freqüència, sobretot a les zones rurals, els anomenats amish o els menonites. Ambdós són un grup religiós i ètnic, amb orígens a la Suïssa cristiana del segle XVI, que es caracteritzen per un estil de vida senzill, una vestimenta modesta i tradicional, a l’estil de l’anomenat segle, i per la resistència a adoptar comoditats i tecnologies modernes. La diferència entre un i altre grup es basa en la radicalització d’aquestes idees: els amish creuen en una separació completa respecte a la societat, de fet molts viuen en comunitats tancades (la vegada que érem a Alberta vaig anar a vendre salsitxes a una d’aquestes comunitats, amb la sort que, com que ja em coneixien del mercat, van convidar-me a veure-la per dins!), i estableixen en els seus grups pràctiques com la de no retallar-se la barba, utilitzar transport a cavall i viure sense electricitat. Es podria dir en aquest sentit, que els menonites apliquen aquestes pràctiques d’una manera una mica més lleugera.

I bé, de la família només treballem amb dos dels fills adolescents, que són els que ens diuen què hem de fer i què no, la mare porta els comptes i el pare no fa absolutament res. L’Eder, junt amb altres insípids treballadors, fa el milking, és a dir que muny les vaques; per ells, de vegades, la jornada laboral comença a les 4 de la matinada! Jo sóc l’encarregada dels babies, als que bàsicament he d’alimentar dia i nit, tot i que també els poso injeccions si estan malalts, i ajudo a munyir, si cal. Durant la resta d’hores de la nostra eterna jornada laboral fem feines vàries de granja: netejar, endreçar, portar material, muntar i desmuntar tanques, moure grups de vaques d’un lloc a un altre … i buidar estables, una feina indesitjable que comporta respirar uns nivells de putrefacció tals, que fan que entre la palla hi acabin sortint bolets.

En general sona senzill, oi?

Doncs mentre transcorre aquesta mena de letargia existencial, de tant en tant penso. I cada vegada que penso me’n recordo de la meva iaia, l’Esperança, que la primera vegada ara fa més de dos anys que li vaig dir que ho deixava tot i marxava i que no es preocupés que ja treballaria de qualsevol cosa, em va dir: – Coi, i tant estudiar per acabar munyint vaques? Doncs si iaia si, ja veus com van les coses. Metàfores a part, resulta que un enginyer de telecomunicacions, que també ha estudiat químiques i és auxiliar de veterinària i una mestra d’idiomes llicenciada també en psicologia, acaben guanyat molts més diners literalment munyint vaques que treballant de qualsevol d’aquelles coses per les que tant s’havien preparat.

Senyores, senyors, la nostra experiència no fa més que corroborar una vegada i una altra que aquest sistema en el que, tant ens han repetit, ens convenia viure punxa per totes bandes. I la iaia, ja fa temps que ho vaticinava.

________________________________________________________

Una vaca produce unos 50 kilos de excrementos al día. Si multiplicamos este número por aproximadamente 400 vacas, obtenemos un total de 20.000 kilos. Pues eso, 20.000 kilos de caca de vaca vendrían a ser nuestro entorno laboral diario, lo que nos da la bienvenida cada mañana.

Ubiquémonos. Nos encontramos en Saskatchewan, una provincia donde nadie quiere vivir porque, dicen, no hay NADA. De hecho el paisaje es completamente llano, las carreteras son rectas y aburridas y mires donde mires no ves nada más que campos y campos y más campos, en su gran mayoría de canola, una planta nada exenta de controversia por las modificaciones genéticas a las que ha sido sometida. Volvemos a situarnos in the middle of nowhere, la diferencia entre Alberta y donde estamos ahora es que aquí cualquier cosa que pudiera ser mínimamente interesante nos queda todavía muuuuuucho más lejos. Outlook, el pueblo donde residimos tampoco tiene gracia, se trata de cuatro calles con un puñado de casas de esas tan canadienses como de ojalata y, eso sí que sí, tres gasolineras y cuatro bancos, ¡que no falten! Pero no pasa nada, estamos convencidos de que vinimos aquí para trabajar y, esta vez sí, nos toca hacer un sacrificio. En realidad, tampoco estamos taaaaan mal: nos pagan el alojamiento en un motel que está lleno de personajes pero que tiene todo lo que necesitamos, nos proporcionan un coche para ir a trabajar y, aunque el trabajo es físicamente duro, ahora que el cuerpo ya se nos ha acostumbrado, podemos decir que el sueldo a final de más nos deja más que satisfechos.

Trabajamos en una granja muy vieja, donde todo es de madera y se aguanta por los pelos, situada justo detrás de la casa de los propietarios, una familia de menonitas. En Canadá se ven con mucha frecuencia, sobre todo en las zonas rurales, los llamados amish o los menonitas. Ambos son un grupo religioso y étnico, con orígenes en la Suiza cristiana del siglo XVI, que se caracterizan por un estilo de vida sencillo, una vestimenta modesta y tradicional, al estilo de dicho siglo, y por la resistencia a adoptar comodidades y tecnologías modernas. La diferencia entre uno y otro grupo se basa en la radicalización de estas ideas: los amish creen en una separación completa respecto a la sociedad, de hecho muchos viven en comunidades cerradas (la vez que estábamos en Alberta fui a vender salchichas a una de estas comunidades, con la suerte de que, como ya me conocían del mercado, me invitaron a verla por dentro), y establecen en sus grupos prácticas como la de no recortarse la barba, utilizar transporte a caballo y vivir sin electricidad. Se podría decir en este sentido, que los menonitas aplican estas prácticas de una manera un poco más ligera.

Y bien, de la familia sólo trabajamos con dos de los hijos adolescentes, que son los que nos dicen qué hacer y qué no, la madre lleva las cuentas y el padre no hace absolutamente nada. Eder, junto con otros insípidos trabajadores, hace el milking, es decir que ordeña las vacas; para ellos, a veces, la jornada laboral comienza ¡a las 4 de la madrugada! Yo soy la encargada de los babies, a los que básicamente tengo que alimentar día y noche, aunque también les pongo inyecciones si están enfermos, y ayudo a ordeñar, si es necesario. Durante el resto de horas de nuestra eterna jornada laboral hacemos trabajos varios de granja: limpiar, ordenar, llevar material, montar y desmontar vallas, mover grupos de vacas de un lugar a otro … y vaciar establos, un trabajo indeseable que conlleva respirar unos niveles de putrefacción tales, que hacen que entre la paja acaben saliendo setas.

En general suena sencillo, ¿verdad?

Pues mientras transcurre este letargo existencial, de vez en cuando pienso. Y cada vez que pienso me acuerdo de mi abuela, Esperança, que la primera vez hace más de dos años que le dije que lo dejaba todo y marchaba y que no se preocupara que ya trabajaría de cualquier cosa, metafóricamente me dijo: – Caramba, ¿y tanto estudiar para terminar ordeñando vacas? Pues si abuela sí, ya ves cómo van las cosas. Metáforas aparte, resulta que un ingeniero de telecomunicaciones, que también ha estudiado químicas y es auxiliar de veterinaria y una maestra de idiomas licenciada también en psicología, acaban ganado mucho más dinero literalmente ordeñando vacas que trabajando en cualquiera de aquellas cosas por las que tanto se habían preparado.

Señoras, señores, nuestra experiencia no hace más que corroborar una y otra vez que este sistema en el que, tanto nos han repetido, nos convenía vivir pincha por todos lados. Y la abuela, ya hace tiempo que lo vaticinaba.

Advertisements

Deja un comentario

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s