Patagonia y sus andares

Posted: December 6, 2014 in Argentina

This slideshow requires JavaScript.

No sé si Millalen vol dir alguna cosa. Mai vaig preguntar per l’orígen del seu nom. Per a mi Millalen és sinònim de paradís.

Pels camins d’entrada plens de pins o castanyers, les bandurrias i els teros alerten a crits de la nostra arribada. Bandades de loras o parelletes de variats i minúsculs ocells recorren les branques dels arbres fruiters que poblen la chacra. Les llebres corren espantades. Ara un camp d’espígol florit, ara un de farigola, i encara un altre de sàlvia, i per tot el voltant, les muntanyes que ens abracen. Les gossetes i la gata també ens donen la benvinguda.

Darrere el majestuosíssim desmai que esdevé l’epicentre de tot hi ha la cuina de fusta i un càlid menjador amb biblioteca. A l’hora d’esmorzar o després de dinar els cavalls pasturen per davant la finestra, i si menges fora s’acosten encuriosits fins la taula. Al costat, un forn xilè que forma part del que en el seu moment era un forn de pa en funcionament. Millalen, que ara és una fundació, va néixer amb aires de vida comunitària, aires que van deixar de bufar durant un bon temps i que, segons ens diuen, amb tots nosaltres sembla que han tornat a revifar.

Sabem que viure en comunitat no és gens fàcil, i aquest cas no ha estat una excepció. El primer error, barrejar casa i feina. Tot allò que es pugui desprendre del dia a dia laboral acaba extenent-se i empapant les rutines més senzilles, els moments de suposada desconnexió i, en general, les relacions. Personalitats molt diferents, orígens, objectius, maneres de fer… Ingredients que sumats a un cert aïllament (sense transport públic ni privat, només a dit o sota la generositat d’algun company) que es tradueix en dependència i una conseqüent manca de llibertat, poden acabar ofegant. Però a la vida tot té pros i contres, només cal sospesar-los. És el que vam fer nosaltres quan vam decidir extendre la nostra estada. Entre tots també hem compartit oci, hem menjat junts, hem debatut i redebatut sobre les normes de la casa i l’organització i hem aprofitat la fantàstica cuina i la gran qualitat dels productes de la zona per refinar les nostres habilitats culinàries.

Les habitacions també són de fusta. Obres la porta, camines deu passes i pots tocar l’aigua del rierol. És el rierol on rentem la roba (sense sabó!). Al principi fa molta gràcia anar a rentar al riu, després deixa de fer-ne, rentar a mà és cansat i no dóna un resultat òptim, però en definitiva fer les coses amb les mans i amb el so de fons de l’aigua que corre acaba adquirint un cert caire romàntic. A més, sovint, el voltant és ple de rovelloles!

La Josephine i el Favio són els pares d’aquest indret. Ell ha construït cadascun dels petits edificis de la chacra (hi ha un parell de casetes que es lloguen). Ella treballa un petit hort que comparteix amb famílies de fora i d’alguna manera també amb nosaltres. Tenim l’opció de treballar la terra i quedar-nos amb els seus fruits, o bé recol·lectar-los per un preu mòdic. Pastanagues, espinacs, enciams, bròquils, carbassons, maduixes, mores, gerds… A més, la Josephine en prepara melmelades i conserves vàries. La Josephine i el Favio tenen un fill, el Juan, amb qui també hem conviscut i compartit moments.

Caminant una mica més enllà i travessant la tanca del darrere, s’arriba a un bosc on el riu es transforma en una petita cascada. Al costat, hi ha un camp de margarides per on de tant en tant passegen les vaques. Té les muntanyes al fons i ha esdevingut el meu racó de reflexió i meditació sempre que m’ha calgut trobar-me amb mi mateixa.

Millalen pertany a Rincón de Lobos, un polsegós camí de pedres que uneix el petit cúmul de chacras (com anomenen ells als terrenys) a la vora del riu que desemboca al Lago Epuyen. De vegades hi passen els gauchos a cavall lluint les seves boines i vestits tradicionals, els caps de setmana el recorren cotxes moderns que s’arriben fins al llac, i a l’estiu alguna veïna amuntega quatre troncs i converteix la porta de casa en una paradeta de venda de fruita de la zona, melmelades i cervesa artesanal (un producte ben abundant a la comarca).

Prop de Rincón de Lobos hi ha el Hoyo, un poble de quatre carrers amb una petita però esplendorosa cascada, que resulta ser capital nacional de la “fruta fina” (aranyons, mores, gerds, cireres, maduixes, guindes, groselles..), però que ofereix també tots els altres productes típics de la comarca: múrgoles, truita de riu i xai patagònic.

I a uns 15 kms del Hoyo trobem el famós Bolsón. La seva comunitat es caracteritza per un moviment cultural proper a l’ecologia i el contacte amb la naturalesa, la valoració i consideració dels pobles originaris, i un conglomerat d’activitat artesanal i artística que confereixen a la ciutat i els seus voltants un toc distintiu. De totes maneres, el Bolsón es caracteritza també per una segmentació social provinent de diverses corrents: els paisans descendents de les ètnies Tsonek i Mapuche; una massa migratòria provinent de les grans ciutats, que va de la mà d’un desenvolupament més aviat comercial i turístic; i els ja mencionats que aposten per un perfil rural, artesanal, ecològic, orgànic i autosuficient.

Nosaltres hem hagut d’arribar-nos a la ciutat cada cap de setmana per tal de poder comprar, i com que ho fèiem a dit s’ha acabat convertint sempre en una aventura, una aventura que a vegades no ens venia de gust tenir. En alguna ocasió també hem format part de la seva coneguda fira artesanal.

En general però hem tingut molt poc contacte amb el ciment, i poc a poc ens hem anat acostumant a despertar-nos amb el cant dels ocells, al contacte amb els cavalls, a collir la fruita i la verdura en el moment just que s’ha de menjar, a fer una feina física que malmet el cos però no més que el sedentarisme i que si més no l’activa i el manté viu, a cansar-nos de la feina i poder aixecar la mirada i contemplar els Andes, a cuinar amb productes artesanals i orgànics… a un estil de vida senzill que ens omple i ens encanta i al que, companys, nosaltres no volem renunciar.

________________________________________________________

No sé si Millalen tiene algún significado. Nunca pregunté por el origen de su nombre. Para mí Millalen es sinónimo de paraíso.
Por los caminos de entrada llenos de pinos o castaños, las bandurrias y los teros anuncian a gritos nuestra llegada. Bandadas de loras o parejitas de coloridos y minúsculos pájaros recorren las ramas de los árboles frutales que pueblan la chacra. Las liebres corren asustadas. Aquí un campo de lavanda en flor, ahora uno de tomillo, y otro de salvia, y por todo el alrededor, el abrazo de las montañas. Las perritas y la gata también nos dan la bienvenida.
Detrás del majestuosísimo sauce llorón que viene a ser el epicentro de todo se encuentran la cocina de madera y un cálido comedor con biblioteca. A la hora del desayuno o después de comer los caballos pasan pastando por delante de la ventana, y si comes fuera la curiosidad les acerca hasta tu mesa. Al lado, un horno chileno que forma parte de lo que fue en su momento una panadería en funcionamiento. Millalen, que ahora es una fundación, nació con aires de vida comunitaria, aires que dejaron de soplar durante un buen tiempo y que, según nos dicen, con todos nosotros parece que han vuelto a reavivar.
Sabemos que vivir en comunidad no es nada fácil, y este caso no ha sido una excepción. El primer error, mezclar casa y trabajo. Todo lo que se pueda desprender del día a día laboral termina extendiéndose y empapando las rutinas más sencillas, los momentos de supuesta desconexión y, en general, las relaciones. Personalidades muy diferentes, orígenes, objetivos, maneras de hacer … Ingredientes que sumados a un cierto aislamiento (sin transporte público ni privado, sólo a dedo o bajo la generosidad de algún compañero) que se traduce en dependencia y una consecuente falta de libertad, pueden acabar ahogando. Pero en la vida todo tiene pros y contras, sólo hay que sopesar los mismos. Es lo que hicimos nosotros cuando decidimos extender nuestra estancia. Entre todos también hemos compartido ocio, hemos comido juntos, hemos debatido y redebatido sobre las normas de la casa y la organización y hemos aprovechado la fantástica cocina y la gran calidad de los productos de la zona para refinar nuestras habilidades culinarias.
Las habitaciones también son de madera. Abres la puerta, caminas diez pasos y puedes tocar el agua del arroyo. Es el arroyo donde lavamos la ropa (¡sin jabón!). Al principio hace mucha gracia ir a lavar al río, después deja de hacerla, lavar a mano es cansado y no da un resultado óptimo, pero en definitiva hacer las cosas con las manos y con el sonido de fondo del agua que corre termina adquiriendo un cierto aire romántico. ¡Además, a menudo, el alrededor está lleno de champiñones silvestres!
Josephine y Favio son los padres de este lugar. Él ha construido cada uno de los pequeños edificios de la chacra (hay un par de casitas que se alquilan). Ella trabaja un pequeño huerto que comparte con otras familias y de alguna manera también con nosotros. Tenemos la opción de trabajar la tierra y quedarnos con sus frutos, o bien cosecharlos por un precio módico. Zanahorias, espinacas, lechugas, brócolis, calabacines, fresas, moras, frambuesas… Además, Josephine prepara con lo que obtiene mermeladas y conservas varias. Josephine y Favio tienen un hijo, Juan, con quien también hemos convivido y compartido momentos.
Caminando un poco más allá y atravesando la valla trasera, se llega a un bosque donde el río se transforma en una pequeña cascada. Al lado, hay un campo de margaritas por donde de vez en cuando pasean las vacas. Tiene las montañas al fondo y se ha convertido en mi rincón de reflexión y meditación siempre que he necesitado encontrarme conmigo misma.

Millalen pertenece a Rincón de Lobos, un polvoriento camino de piedras que une el pequeño cúmulo de chacras (como llaman ellos a los terrenos) a orillas del río que desemboca en el Lago Epuyén. A veces pasan los gauchos a caballo luciendo sus txapelas y trajes tradicionales, los fines de semana lo recorren coches modernos que llegan hasta el lago, y en verano alguna vecina amontona cuatro troncos y convierte la puerta de casa en un tenderete de venta de fruta de la zona, mermeladas y cerveza artesanal (un producto bien abundante en la comarca).

Cerca de Rincón de Lobos está el Hoyo, un pueblo de cuatro calles con una pequeña pero esplendorosa cascada, que resulta ser capital nacional de la “fruta fina” (arándanos, moras, frambuesas, cerezas, fresas, guindas, grosellas…), pero que ofrece también todos los demás productos típicos de la comarca: hongo de ciprés, trucha y cordero patagónico.


Y a unos 15 kms del Hoyo encontramos el famoso Bolsón. Su comunidad se caracteriza por un movimiento cultural cercano a la ecología y el contacto con la naturaleza, la valoración y consideración de los pueblos originarios, y un conglomerado de actividad artesanal y artística que confieren a la ciudad y sus alrededores un toque distintivo. De todos modos, el Bolsón se caracteriza también por una segmentación social proveniente de varias corrientes: los paisanos descendientes de las etnias Tsonek y Mapuche; una masa migratoria proveniente de las grandes ciudades, que va de la mano de un desarrollo más bien comercial y turístico; y los ya mencionados que apuestan por un perfil rural, artesanal, ecológico, orgánico y autosuficiente.
Nosotros hemos tenido que acercarnos a la ciudad cada fin de semana para poder comprar, y como lo hacíamos a dedo se acabó convirtiendo siempre en una aventura, una aventura que no siempre nos apetecía tener. En alguna ocasión también hemos formado parte de su conocida feria artesanal.


Lo cierto es que en general hemos tenido muy poco contacto con el cemento, y poco a poco nos hemos ido acostumbrando a despertarnos con el cantar de los pájaros, al contacto con los caballos, a cosechar la fruta y la verdura en el momento justo que se va a comer, a hacer un trabajo físico que daña el cuerpo pero no más que el sedentarismo y que al menos lo activa y lo mantiene vivo, a cansarnos del trabajo y poder levantar la mirada y contemplar los Andes, a cocinar con productos artesanales y orgánicos … a un estilo de vida sencillo que nos llena y nos encanta y al que, compañeros, nosotros no queremos renunciar.

Advertisements

Deja un comentario

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s