Tierra tzotzil

Posted: March 7, 2014 in México

This slideshow requires JavaScript.

“Conèixer al Genaro ens va acostar a la cultura tzotzil, una de les ètnies indígenes de Chiapas. A través d’un treball directe amb la terra hem pogut fer realitat bona part d’un projecte de bany sec (uns primers passos en la qüestió de la bioconstrucció),  alhora que ens hem endinsat poc a poc en el dia a dia d’aquesta humil família.

La mare vesteix un huipil (blusa tradicional de colors llampants i brillant), normalment lila i una faldilla tsekil. Té una llarguíssima cabellera negra amb la que es pentina un parell de trenes igual de llargues i que uneix al final amb una cinta d’algun color. De fet, mereix una menció especial. Ella, tota ella, és preciosa. La seva mirada i el relleu del voltant dels seus ulls reflcteixen una vida plena d’esforços i experiències. És la mare d’una gran família. No parla espanyol , i és gràcies a aquest fet que, quan sovint erem convidats a degustar el seu arròs, els frijoles, les tortillas o el caldo de pollastre, hem anat aprenent les nostres primeres paraules en llengua tzotzil.

L’anomenat tsekil es fabrica de manera artesanal amb llana d’ovella, que es tenyeix de color negre. Aquesta família té la gran sort de tenir terres on pasturar un ramat d’ovelles, per la qual cosa són dels pocs que encara les fabriquen. Amb la mateixa llana també es fa el chujil, que és la part de dalt que vesteixen els homes. Se li diu així però només sí és negra: com que tenyir qualsevol llana d’aquest color és fàcil, el chujil val uns 100 dòlars (bastant car tenint en compte els preus locals, tot i que cal recordar que requereix aproximadament un mes d’elaboració). Però atenció, perquè també es fan parts de dalts blanques, les jerka, i si són blanques han de ser completament blanques, i el blanc, ens diuen, és molt difícil de tenyir, per tant una jerka només es pot elaborar amb llana d’ovella originària i absolutament de color blanc. I pot arribar a valer l’equivalent a uns 1.000 dòlars!!! El blancs doncs, és el color que vesteixen les autoritats.

D’aquest apreci pel tèxtil se’n deriva que la Marutx, una de les filles, exposés a San Cristóbal un reportatge fotogràfic sobre l’art de teixir la vestimenta tradicional que, segons diu, es va perdent cada vegada més (jo que tenia la sensació que a Chiapas totes es vesteixen brutalment tradicionals! … )

Entre blocs i blocs d’adobe i llargues estones de picar terra, vam donar un cop de mà al Jose, el germà més jove, doncs juntament amb l’incansable Manuel (el pare de tots plegats) havien construit un forn i volien arendre a fer pizzes per a poder-les vendre.

I el projecte… doncs no l’hem pogut acabar del tot, però ens sentim orgullosos d’haver-ne consruït les bases, i d’haver provocat l’espurna que encendrà la flama.

Sabem que creuar les íntimes portes d’una familia tzotzil no és gens fácil, i és per això que els agraïm tantíssim l’esforç que han fet en acollir-nos.  Kolawal familia!”

_______________________________________________________

Conocer a Genaro nos acercó a la cultura tzotzil, una de las etnias indígenas de Chiapas. A través de un trabajo directo con la tierra hemos podido hacer realidad buena parte de un proyecto de baño seco (unos primeros pasos en la cuestión de la bioconstrucción), al tiempo que nos hemos adentrado poco a poco en el día a día de esta humilde familia.

La madre viste un huipil (blusa tradicional de colores llamativos y brillante), normalmente morada y una falda tsekil. Tiene una larguísima cabellera negra con la que se peina un par de trenzas igual de largas y que une al final con una cinta de algún color. De hecho, merece mención especial. Ella, toda ella, es preciosa. Su mirada y el relieve de alrededor de sus ojos reflejan una vida llena de esfuerzos y experiencias. Es la madre de una gran familia. No habla español, y es gracias a este hecho que, cuando a menudo éramos invitados a degustar su arroz, los frijoles, las tortillas o el caldo de pollo, hemos ido aprendiendo nuestras primeras palabras en lengua tzotzil.

El llamado tsekil se fabrica de manera artesanal con lana de oveja, que se tiñe de color negro. Esta familia tiene la gran suerte de tener tierras donde pastar un rebaño de ovejas, por lo que son de los pocos que aún las fabrican. Con la misma lana también se hace el chujil, que es la parte de arriba que visten los hombres. Se le llama así pero sólo si es negra: como teñir cualquier lana de este color es fácil, el chujil cuesta unos 100 dólares (bastante caro teniendo en cuenta los precios locales, aunque hay que recordar que requiere aproximadamente un mes de elaboración). Pero atención, porque también se hacen partes de arriba blancas, las jerk, y si son blancas deben ser completamente blancas, y el blanco, nos dicen, es muy difícil de teñir, por lo tanto una jerk sólo se puede elaborar con lana de oveja originaria y absolutamente de color blanco. ¡Y puede llegar a valer el equivalente a unos 1.000 dólares! El blancos pues, es el color que visten las autoridades.

De este aprecio por el textil se deriva que Marutx, una de las hijas, expusiera en San Cristóbal un reportaje fotográfico sobre el arte de tejer la vestimenta tradicional que, según dice, se va perdiendo cada vez más (¡ y yo que tenía la sensación de que en Chiapas todas se visten brutalmente tradicionales! … )

Entre bloques y bloques de adobe y largos ratos de picar piedra, echamos una mano a Jose, el hermano más joven, pues junto con el incansable Manuel (el padre de todos ) habían construido un horno y querían aprender a hacer pizzas para poder venderlas.

Y el proyecto … pues no lo hemos podido terminar del todo, pero nos sentimos orgullosos de haber construido las bases, y de haber provocado la chispa que encenderá la llama.

Sabemos que cruzar las íntimas puertas de una familia tzotzil no es nada fácil, y es por eso que les agradecemos tantísimo el esfuerzo que han hecho en acogernos. ¡Kolawal familia!

Advertisements

Deja un comentario

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s