Chiapa de Corzo

Posted: January 25, 2014 in México

This slideshow requires JavaScript.

Fa molt i molt de temps, hi havia una senyora espanyola, Doña María de Angulo, que tenia un fill malalt que no podía caminar. Per això el va dur a Chiapa de Corzo, on hi havia bruixots i unes aigües termals que se suposava que eren curatives. Diu la història que el fill es va curar, i per això, en senyal d’agraïment al poble, al cap d’un temps va tornar amb tots els seus servents (Chunlás) i cistelles plenes de queviures que van repartir a tots els habitants.

Així, Chiapa de Corzo es vesteix de colors un cop a l’any, homes i dones recorren els carrers representant les Chuntás (el terme va evolucionar), els Parachicos (perquè les queviures es repartien en honor al nen, “para el chico”), i les precioses Chipanecas (les dones del poble) en paral.lel a les festivitats del Señor de Esquipulas, San Sebastià Mártir i Sant Antoni Abat.

Diuen que el poble ho té tot gran: el Río Grande, el Puente Grande, la Fiesta Grande… Per a mi Chiapa de Corzo és un gran poble on vam viure una gran experiència. Vam passar gairebé una setmana amb una meravellosa família local que ens van acollir com si en fóssim membres de tota la vida! Gràcies a ells vam esmorzar tamales de chipilín y bola amb pozol (una beguda de blat i cacau) i plàtans fregits amb crema i formatge, vam tastar també les clayudas i la yuka, i vam saber que també són molt típics els sats (cucs fregits amb llimona i xile) i les nucú (que vol dir formiga del riu).

La primera nit vam assistir al combat naval: tot de barquetes s’acosten a veure un espectacle de pirotècnia que representa una batalla, però de la qual se’n desconeix un orígen més concret. L’endamà, vam formar part de l’equip de maquillatge de Chuntás, cosa que ens va permetre viure la festa des de ben a prop, i després, a ritme de chinchín ens vam anar diluïnt entre la multitud, que paultinament va anar exhaltant-se d’eufòria i amb la que vam acabar ballant també als alegríssims sons de la marimba!  Vam ser presents també a l’últim recorregut dels Parachicos, que amb el sarape, la montera i unes màscares ben artesanals, representen  l’home blanc, tot fent sonar els chinchíns i cantant “¡Parachico me pediste, parachico te daré y al compás del tamborcito, mi chinchín te sonaré!”.

Chiapa de Corzo és també la porta d’entrada al Cañón del Sumidero, amb parets de fins a 1000 metres d’alçada des d’on es diu que famílies senceres van perdre la vida en decidir saltar abans que acceptar la dominació espanyola.

Aquí, volem donar immenses gràcies a la Helen, l’Alejandro, la Victoria i l’Alejandra per haver-nos brindat l’oportunitat de viure aquesta tan tradicional i intensíssima experiència!

_____________________________________________________________________________

Hace mucho, mucho tiempo había una señora española, Doña María de Angulo, que tenía un hijo enfermo que no podía caminar. Por eso lo llevó a Chiapa de Corzo, donde había curanderos y unas aguas termales que se suponía que eran curativas. Dice la historia que el hijo se curó, y por ello, en señal de agradecimiento al pueblo, al cabo de un tiempo volvió con todos sus sirvientas (Chunlás ) y cestas llenas de comestibles que repartieron a todos los habitantes.

Así, Chiapa de Corzo se viste de colores una vez al año, hombres y mujeres recorren las calles representando las Chuntás (el término evolucionó), los Parachicos (porque las víveres se repartían en honor al niño, “para el chico”), y las preciosas Chipanecas (las mujeres del pueblo) en paralelo a las festividades del Señor de Esquipulas, San Sebastián Mártir y San Antonio Abad.

Dicen que el pueblo tiene todo grande: el Río Grande, el Puente Grande, la Fiesta Grande … Para mí Chiapa de Corzo es un gran pueblo donde vivimos una gran experiencia. Pasamos casi una semana con una maravillosa familia local que no acogió como si fuéramos miembros de ella de toda la vida! Gracias a ellos desayunamos tamales de chipilín y bola con pozol (bebida de maíz y cacao) y plátanos fritos con crema y queso, probamos también las clayudas y la yuka, y supimos que también son muy típicos los sats (gusanos fritos con limón y chile) y las nucú (que significa hormiga del río).

La primera noche asistimos al combate naval: un montón de barquitas se acercan a ver un espectáculo de pirotecnia que representa una batalla, pero de la que se desconoce un origen más concreto. El día siguiente formamos parte del equipo de maquillaje de Chuntás, lo que nos permitió vivir la fiesta desde muy cerca, y después, a ritmo de chinchines nos fuimos diluyendo entre la multitud, que paulatinamente fue exaltando su euforia y con la que acabamos bailando también ¡los alegrísimos sonidos de la marimba! Estuvimos presentes también en el último recorrido de los Parachicos, que con el sarape, la montera y unas máscaras muy artesanales que representan el hombre blanco, haciendo sonar los chinchines y cantando… “¡Parachico me pediste, parachico te daré y al compás del tamborcito, mi chinchín te sonaré”.

Chiapa de Corzo es también la puerta de entrada al Cañón del Sumidero, con paredes de hasta 1000 metros de altura desde donde se dice que familias enteras perdieron la vida al decidir saltar antes que aceptar la dominación española.

Aquí, queremos dar gracias inmensas a Helen, Alejandro, Victoria y Alejandra por habernos brindado la oportunidad de vivir esta tan tradicional e intensísima experiencia.

Advertisements
Comments
 1. Carlets says:

  Gigi!!! Estàs guapíssima!!! Mèxic et senta fantàsticament!!!! Enhorabona pels 3 posts últims, súper interessants!!! Quines magnífiques experiències!!!
  Una pregunta: Per què es vesteixen de dona???
  Petonassos!!!!!

  • sagutxus says:

   Gràcies Carles! Sabíem que t’agradaria! Doncs m’imagino que quan Doña Maria de Angulo va fer repartir les queviures als seus servents totes eren dones, així que ara quan es representen les Chuntás o Chuntaes tant ho fan homes com dones, i ells diuen que aprofiten l’únic moment que tenen a l’any per deshinibir-se i mostrar el seu costat més femení. Divertit, oi?

Deja un comentario

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s